Naslov (hrvatski) | Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi : interna skripta |
Autor | Ana Mrgan |
Ostale odgovornosti | Tihomir Moslavac (Recenzent) |
Ostale odgovornosti | Antun Jozinović (Recenzent) |
Autorova ustanova | Veleučilište u Požegi |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak (hrvatski) | Autohtonim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima nazivamo proizvode s određenog geografskog područja koji imaju dugu tradiciju proizvodnje i proizvode se na tradicionalan način koji nije karakterističan za neke druge krajeve ili zemlje te su po svojim svojstvima posebniji od istih ili sličnih proizvoda iz istog ili nekog drugog kraja ili zemlje. Klimatske i pedološke specifičnosti određenog područja daju im organoleptičke, kemijske i fizikalne posebnosti (miris, okus, boju, kemijski sastav). Autohtoni proizvodi dio su gastronomske i turističke ponude, doprinose ruralnom razvoju, kao i prepoznatljivosti nekoga kraja ili zemlje. Proizvodnjom autohtonih proizvoda osnivaju se interesna udruženja (udruge, zadruge, klasteri) koja proizvođačima omogućavaju zajedničko nastupanje na tržištu i veću mogućnost izvoza takovih proizvoda. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Autorska knjiga-Stručna knjiga-Ostali udžbenici/priručnici |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Recenziran - domaća recenzija |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Izdanje | 2019 |
Broj stranica | 164 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:581082 |
Datum objave elektroničkog izdanja | 2019 |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Veleučilište u Požegi |
Mjesto izdavanja | Požega |
Prava pristupa | Institucijski pristup |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-02-12 11:43:06 |