Title (croatian) | Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi : interna skripta |
Author | Ana Mrgan |
Other responsibility | Tihomir Moslavac (Reviewer) |
Other responsibility | Antun Jozinović (Reviewer) |
Author's institution | Polytehnic in Pozega |
Scientific / art field, discipline and subdiscipline | BIOTECHNICAL SCIENCES Food Technology |
Abstract (croatian) | Autohtonim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima nazivamo proizvode s određenog geografskog područja koji imaju dugu tradiciju proizvodnje i proizvode se na tradicionalan način koji nije karakterističan za neke druge krajeve ili zemlje te su po svojim svojstvima posebniji od istih ili sličnih proizvoda iz istog ili nekog drugog kraja ili zemlje. Klimatske i pedološke specifičnosti određenog područja daju im organoleptičke, kemijske i fizikalne posebnosti (miris, okus, boju, kemijski sastav). Autohtoni proizvodi dio su gastronomske i turističke ponude, doprinose ruralnom razvoju, kao i prepoznatljivosti nekoga kraja ili zemlje. Proizvodnjom autohtonih proizvoda osnivaju se interesna udruženja (udruge, zadruge, klasteri) koja proizvođačima omogućavaju zajedničko nastupanje na tržištu i veću mogućnost izvoza takovih proizvoda. |
Keywords (croatian) | |
Language | croatian |
Publication type | Authored book-Professional book-Other textbooks/manuals |
Publication status | Published |
Peer review | Peer review - domestic |
Publication version | Published version |
Edition | 2019 |
Pages | 164 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:112:581082 |
Online first | 2019 |
Type of resource | Text |
Publisher | Veleučilište u Požegi |
Publishing place | Požega |
Access conditions | Institutional access |
Created on | 2020-02-12 11:43:06 |