Naslov MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA GAZIRANE PRIRODNE MINERALNE VODE I IZOTONIČNOG NAPITKA
Naslov (engleski) MICROBIOLOGICAL QUALITY OF NATURAL CARBONATED MINERAL WATER AND ISOTONIC DRINK
Autor Ines Rupčić
Mentor Helena Marčetić (mentor)
Član povjerenstva Maja Ergović Ravančić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Helena Marčetić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Svjetlana Škrabal (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Požegi Požega
Datum i država obrane 2017-11-24, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Sažetak Zadatak ovog završnog rada iz kolegija Mikrobiologija hrane bio je ispitati
mikrobiološku kakvoću gazirane prirodne mineralne vode nakon punjenja u ambalažu, te
mikrobiološkom analizom utvrditi ispravnost različitih komponenata u proizvodnji
izotoničnog napitka (omekšane vode, baze proizvoda, sirupa prije i nakon pasterizacije i
gotovog proizvoda nakon punjenja u boce). Mikrobiološke analize provedene su u
mikrobiološkom laboratoriju tvrtke Jamnica d.d.
Prilikom analize mikrobiološke kakvoće gazirane prirodne mineralne vode određivala
se prisutnost ukupnih koliforma, bakterije Escherichia coli, fekalnih streptokoka i bakterije
Pseudomonas aeruginosa u 250 ml uzorka, metodom membranske filtracije, te ukupan broj
mikroorganizama u 1 ml uzorka na 37 °C i 22 °C metodom razlijevanja podloge (Pour plate
method). Analizom uzoraka gazirane prirodne mineralne vode utvrđeno je da su svi ispitani
uzorci mikrobiološki ispravni i odgovaraju maksimalno dopuštenim koncentracijama (MDK)
prema zakonskoj regulativi.
Prilikom mikrobiološke analize izotoničnog napitka ispitivanja su provedena na
uzorcima omekšane vode, gotovog proizvoda i njegovih poluproizvoda. Kod omekšane vode
se određivala prisutnost ukupnih koliforma, bakterije Escherichia coli, fekalnih streptokoka i
bakterije Pseudomonas aeruginosa u 100 ml uzorka, metodom membranske filtracije, te
ukupan broj mikroorganizama u 1 ml uzorka na 37 °C i 22 °C metodom razlijevanja podloge
(Pour plate method). Provedenom analizom utvrđeno je da su uzorci omekšane vode za
pripremu izotoničnog napitka mikrobiološki ispravni.
Mikrobiološkom analizom izotoničnog napitka i njegovih poluproizvoda, određivala
se prisutnost ukupnog broja mikroorganizama u 1 ml uzorka na 30 °C tijekom 72 h, te
prisutnost kvasaca i plijesni na 25 °C tijekom 5 dana metodom razlijevanja podloge (Pour
plate method). Ispitivanjem je pokazano da su sve komponente mikrobiološki ispravne i
odgovaraju preporučenim mikrobiološkim kriterijima prema Vodiču za mikrobiološke
kriterije za hranu (Ministarstvo poljoprivrede, 2011), čija provedba je osigurana Zakonom o
higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (2013).
Sažetak (engleski) The task of this final work from the Food Microbiology course was to examine
microbiological quality of carbonated natural mineral water after bottling and to determine
microbiological validity of various components in the production process of isotonic drink
(softened water, syrup before and after pasteurization, syrup after mixing with water and final
product after bottling). Microbiological analyses have been carried out in microbiological
laboratory of Jamnica d.d.
During the analysis of the microbiological quality of carbonated natural mineral water,
samples were examined for the presence of the total coliform bacteria, Escherichia coli, faecal
streptococci and Pseudomonas aeruginosa in 250 ml sample using membrane filter technique,
as well as for the total colony count in 1 ml sample at 37 °C and 22 °C using Pour plate
method. The given results of the analyses of the samples have shown that all examined
samples were microbiologically correct and correspond to the maximum permissible
concentrations (MPC), according to Legal regulations.
During the microbiological analysis of isotonic drink, testing was performed on
samples of softened water, isotonic drink and its semi-finished products. Samples of softened
water were examined for the presence of the total coliform bacteria, Escherichia coli, faecal
streptococci and Pseudomonas aeruginosa in 100 ml sample using membrane filter technique,
as well as of the total colony count in 1 ml sample at 37 °C and 22 °C using Pour plate
method. The given results have shown microbiological validity of every analysed sample.
During the microbiological analysis of isotonic drink and its semi-finished products,
samples were examined for the presence of total colony count in 1 ml, grown at 30 °C in 72
hours, and the presence of yeasts and moulds at 25 °C in 5 days using Pour plate method. The
given results of the analysis have shown that all the components were microbiologically
correct and correspond to the maximum permissible concentrations of the recommended
microbiological criteria, according to the Microbiologic criteria guide for food (Ministry of
Agriculture, 2011), as implemented by the Law on food hygiene and microbiological criteria
for food.
Ključne riječi
prirodna mineralna voda
izotonični napitak
mikrobiološki pokazatelji
membranska filtracija
Ključne riječi (engleski)
natural mineral water
isotonic drink
microbiological parameters
membrane filtration
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:112:312683
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2017-12-12 11:35:31