Naslov UTJECAJ KLORA NA BAKTERIJU PSEUDOMONAS AERUGINOSA U VODI
Naslov (engleski) THE INFLUENCE OF CHLORINE ON THE BACTERIUM OF PSEUDOMONAS AERUGINOSA IN WATER
Autor Marina Marić
Mentor Helena Marčetić (mentor)
Član povjerenstva Svjetlana Škrabal (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Helena Marčetić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ana Mrgan (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Požegi Požega
Datum i država obrane 2017-09-11, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija Mikrobiologija hrane
Sažetak Zadatak ovog završnog rada iz kolegija Mikrobiologija hrane je bio pronaći bakteriju
Pseudomonas aeruginosa u otpadnoj komunalnoj vodi. Praktični dio ispitivanja pronalaska
bakterije i dezinfekcija vode provedeni su u ovlaštenom laboratoriju Vodovod d.o.o.
Slavonski brod na Vodocrpilištu Jelas. Ispitivanje se provodilo na uzorcima vode koji su
doneseni u cilju pronalaska bakterije Pseudomonas aeruginosa.
U teoretskom dijelu završnog rada opisana je povijest i podjela roda Pseudomonas,
kao i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Ukratko su navedene značajke bakterije, kao što su
morfologija, biokemijske osobine, otpornost, toksičnost, epidemiologija, patogenost za ljude i
životinje, kolonizacija i dijagnoza.
Kada je izvršen zadatak pronalaska bakterije postupkom membranske filtracije u
uzorku otpadne vode, idući zadatak bio je pronaći koncentraciju klora koja će potpuno uništiti
bakteriju Pseudomonas aeruginosa, to jest napraviti dezinfekciju vode u kojoj je pronađena ta
bakterija.
Nakon što je pronađen uzorak vode u kojem se nalazi bakterija koja se tražila
napravljena je dezinfekcija klorom u ovisnosti o vremenu. Dezinfekcija klorom je prekidana s
otopinom natrij tiosulfat Na2S2O3 u vremenskim intervalima koji su prethodno zadani. Uzorci
vode od 100 ml filtrirani su postupkom membranske filtracije s vakuum pumpom, kroz
membranski filter papir od 0,45 μm. Sve je provedeno u sterilnim uvjetima kao što je opisano
detaljno u radu. Nakon inkubacije od 48 h na 37 °C zapisani su rezultati koji su navedeni u
radu.
Sažetak (engleski) The task of this final work from the Food Microbiology course was to find the bacterium of Pseudomonas aeruginosa in wastewater. The practical part of the bacterial finding and disinfection of water was carried out at a licensed laboratory of Vodovod d.o.o. Slavonski brod at the watercourse Jelas. The experiment was conducted on water samples taken to find the bacterium Pseudomonas aeruginosa.
In the theoretical part of the final work, we described the history and classification of Pseudomonas genus, as well as the Pseudomonas aeruginosa bacteria. Briefly, we have outlined the features of the bacterium, such as morphology, biochemical properties, resistance, toxicity, epidemiology, pathogenesis for humans and animals, colonization and diagnosis.
When the task of finding a bacterium by membrane filtration in a sample of wastewater was done, the next task was to find a chlorine concentration that would completely destroy the bacterium Pseudomonas aeruginosa. That is to make the disinfection of water in which we found that bacterium.
Once the sample of bacterial water is found, disinfection with chlorine was made depending on the time. Chlorine disinfection was interrupted with Na2S2O3 sodium thiosulfate in the time intervals which are previously set. 100 ml water samples were filtered through vacuum with procedure of membrane filtration through a 0,45 μm membrane filter paper. Everything was done under sterile conditions as described in detail in the work. After incubation for 48 h at 37 °C, the results given where given on the paper.
Ključne riječi
bakterije
Pseudomonas aeruginosa
membranska filtracija
hranjiva podloga
klor.
Ključne riječi (engleski)
bacteria
Pseudomonas aeruginosa
membrane filtration
nutrient base
chlorine.
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:112:251440
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2017-10-06 10:47:46